• Top klasse
  • Snelle levering
  • Spitzenklasse, schnelle Lieferung

Alles over kristalglas

Als u meer wil weten over kristal en kristalglas, lees dan verder op de volgende pagina's.

 

Glas historie


Alles over de glashistorie en de verschillen tussen glas en kristalglas.In onze uitgebreide collectie van Kristalglas.nl vindt u zowel glas al kristalglas producten van hoge kwaliteit. Hieronder leest u alles over de verschillen en het verleden van het glas en de kristalglas productie.

Lees meer...

 

De geschiedenis van Bohemia kristalglas

De productie van glas in de regio Bohemen is al sinds mensenheugenis een feit. Sinds de tijd van de Kelten, tweeduizend jaar geleden, aan het begin van de christelijke kalender, hebben historische vondsten de verwerking van glas in dit gebied aangetoond, hoewel de eerste schriftelijke vaststellingen en bewijzen uit de jaren '60 tot de tiende eeuw dateren.

Lees meer...

 

Onderhoud kristal


Voor het onderhoud aan kristalglas kun je het glas het beste op de hand wassen, om te voorkomen dat het glas breekt, krassen oploopt of witachtige aanslag krijgt. Was de glazen een voor een af in een plastic teiltje met een lauw afwas sopje. Gebruik een zachte spons; dus geen schuurspons! Spoel goed af en droog het glas af.

Lees meer..

 

De gids voor whisky glazen

De gids voor whisky glazen hebben wij opgesteld om de ervaring van het drinken en doseren van whisky te verbeteren. De meest populaire glazen hebben een bolvormig lichaam, waardoor aroma's zich kunnen verzamelen en door een smalle rand kunnen worden geleid.

Lees meer..

 

Hoe kan ik kristal van glas onderscheiden?

Als het gaat om glaswerk, denken de meeste mensen dat de beste manier om kwaliteit te herkennen is door op het glas te tikken en te luisteren. Maar als u uw ogen leert om een kristal van hoge kwaliteit te herkennen, kunt u uw oren een vrije dag geven.

Lees meer...

 

Is het veilig om uit kristalglas te drinken?

Ondanks de geruchten dat kristal een gezondheidsrisico voor de consument zou veroorzaken, is er geen wetenschappelijk bewijs geleverd om deze stelling te staven. Het loodgehalte in onze dagelijkse voeding en het milieu is hoger dan wanneer we het loodgehalte van de kristallen karaffen consumeren. Het is veilig om te consumeren uit kristalglas.

Lees meer...

 

Kristalglas versus glas wanneer het op wijnglazen aankomt


Wat zijn nu de echte verschillen tussen glazen en kristallen wijnglazen?
Hier volgen een paar belangrijke details voor de keuze van het juiste glaswerk, op basis van uw behoeften, en hoe het uw wijnproeverij kan beïnvloeden.

Lees meer...

 

Populaire bierglazen

Om ten volle van een biertje te kunnen genieten, is het belangrijk om het bier uit het juiste glas te drinken. U zult misschien verbaasd zijn, maar het glas heeft een grote invloed op de geur en smaak van uw bier. Maar welk glas hoort bij welk bier?

Lees meer..

 

Waarom een karaf gebruiken?

Waarom een karaf gebruiken? Wij zijn verheugd deze vraag voor u te kunnen beantwoorden. Maar eerst en vooral, welkom bij het decanteren van het leven. Nadat je het zelf verder hebt gelezen en het geprobeerd hebt, wil je nooit meer wat anders.

Lees meer..

 

Welke champagneglaszen zijn geschikt voor mij?

Het drinken van een glas champagne is normaal gesproken een feestelijk moment, misschien is het iemands verjaardag of is iemand net geslaagd voor een examen, er is altijd wel een goed excuus om de bubbels te laten knallen!

Lees meer...

 

Doffe aanslag op kristalglas verwijderen

Consumenten willen tegenwoordig het liefst glazen die met de vaatwasmachine meekunnen.
Glazen met lood laten grijze vlekken achter als je ze in de vaatwasser stopt.

Lees meer...

 

Productie van Bohemia kristalglas

De grondstoffen voor het smelten van glas zijn glaszand, potas en kalksteen.
In de oven worden ook glasscherven toegevoegd aan een glaspartij. De kleuren die typisch zijn voor Gulet-kristal ontstaan door glas te smelten met een mengsel van metaaloxiden.

Lees meer...

 

De geschiedenis van de Bohemia kristalglas productie

De Boheemse productie is een voortzetting van de traditie van kwaliteitsglasproductie van de Josefodol-glasfabriek, die in 1861 door de Weense zakenman Josef Schreiber werd opgericht. De fabriek ligt in het charmante dal van de rivier Sázavka in de buurt van de stad Světlá nad Sázavou, in het Boheemse en Moravische hoogland.

Lees meer..

 

De oorsprong van een verwarring

De technologie voor het maken van vlakglas werd pas in de eerste eeuw van onze jaartelling uitgevonden. Tot dan toe werden vensteropeningen in paleizen en in tempels bedekt met dunne platen kalksteen of albast.

Lees meer...

 

Geometrische fascinatie

De fascinatie voor de data van kristallen is zo oud dat het verband houdt met het zeer evolutionaire proces van het ontstaan van ons bewustzijn.

Lees meer...

 

Geordende materie

Het kenmerk dat kristallen definieert in tegenstelling tot glas is orde. Kristallen zijn geordende materie. Ze zijn opgebouwd als een geordende stapeling van moleculen of groepen van atomen en moleculen.

Lees meer...

 

Symmetrie

Symmetrie is samen met periodiciteit de belangrijkste eigenschap van kristallen, zoals bijvoorbeeld dit sneeuwvlokje - dat wil zeggen, dit ijskristal.

Lees meer..

 

Diffractie

Diffractie is het afbuigen van een golf langs een ondoordringbaar obstakel. Meestal gaat het om de zijdelingse verbreding door interferentie van een golf die een opening in een ondoordringbaar scherm passeert.

Lees meer...

 

Kristallen en röntgenstraling: mineralen en medicijnen

Vandaag de dag kennen we de moleculaire structuur van geneesmiddelen tot in detail, van de alledaagse aspirine tot de moderne medicijnen die ontworpen zijn om aids te bestrijden.

Lees meer..

 

Kristallen en röntgenstraling: biologische macromoleculen

De capaciteit van de kristallografie om steeds grotere en complexere moleculaire structuren te onthullen is niet te stoppen. In een halve eeuw zijn we van de ontdekking van de structuur van nucleïnezuren en het mechanisme van genetische overdracht gegaan naar het oplossen van de atomaire structuren van de actieve centra van grote proteïnen en macromoleculaire complexen, iets wat aan de basis ligt van de nieuwste medische en farmacologische vooruitgang.

Lees meer...

 

Kristallen en röntgenstralen: het avontuur gaat verder

Slechts een eeuw na de eerste studies van de structurele kristallografie is de mate van complexiteit die we kunnen onderzoeken met enkele miljoenen vermenigvuldigd. Maar dit is nog maar het begin.

Lees verder...

 

Polymorfisme

Een verbinding kan kristalliseren met meer dan één structuur. Het is hetzelfde molecuul, maar het stapelt zich op in de ruimte in verschillende vormen, waardoor er verschillende kristallijne structuren ontstaan. Ze worden polymorfen genoemd, en het fenomeen staat bekend als polymorfisme.

Lees meer..

 

Kristal: technologieën van vandaag en morgen

Kristallen zijn niet alleen onze "microscopen" voor het ontrafelen van de atoomstructuur van de materie, ze zijn ook alomtegenwoordig en spelen een fundamentele rol in ons dagelijks leven.

Lees meer...

 

Kristallen: kleuren en smaken

Kristallen zorgen voor smaak en kleur in onze dagelijkse wereld. Een belangrijk deel van de kleuren die we om ons heen zien, is te danken aan de optische eigenschappen van bepaalde kristallen, hetzij door absorptie in het geval van pigmenten, diffractie in het geval van structurele kleuren, hetzij door andere, meer complexe fenomenen zoals in edelstenen.

Lees meer..

 

Kristallen uit andere werelden

Eeuwenlang waren mineralen de enige studieobjecten voor de kristallografie. Vandaag de dag zijn ze nog steeds belangrijk, maar de meer ambitieuze uitdagingen op dit gebied zijn verbonden met werelden die we niet kennen: buitenaardse mineralogie, minerale processen in het diepe binnenste van onze planeet, en de minerale chemie van de begintoestanden van de aarde en hun mogelijke rol in het ontstaan en de kindertijd van het leven.

Lees meer...

 

Kristal: kunst en cultuur

In het begin van de 19e eeuw bevrijdde de kristallografie zich van al het gewicht van de esoterische en mythische traditie om definitief de wereld van de wetenschap in te gaan. Er wordt een krachtige theorie ontwikkeld die het kristal begrijpt als de geordende stapeling van materiaaleenheden.

Lees meer...

 

Kristallen en energie

De opmars van groene energie is direct gerelateerd aan het verkrijgen van nieuwe kristallijne materialen. Zeolieten zijn bijvoorbeeld poreuze materialen die worden gebruikt als katalysator in de olie-industrie en als moleculaire zeven in de zuivering van water.

Lees meer...

 

Kristallen in je lichaam

Ons lichaam bevat talrijke kristallijne structuren die fundamenteel zijn voor de werking van ons organisme. We staan rechtop omdat ons lichaam een skelet heeft dat bestaat uit calciumfosfaatkristallen. We houden ons evenwicht dankzij de calcietkristallen die zich in het binnenoor bevinden, en we kauwen met tanden die gemaakt zijn met apatietmicrokristallen.

Lees meer...

 

Mineralen

Het overgrote deel van de mineralen die in de natuur worden gevonden zijn in kristalvorm. In feite kan de geschiedenis van de mensheid ook worden verklaard als de geschiedenis van de controle van minerale hulpbronnen - waaruit we metalen, meststoffen, grondstoffen voor hi-tech producten, edelstenen en zout halen. Maar ze spelen ook een centrale rol bij de beheersing van CO2 in de atmosfeer of bij het ontstaan van aardbevingen.

Lees meer..

 

Kristallen in de keuken

Het woord kristal komt van het Griekse kryos (koud) en betekent supergekoeld water. Tegenwoordig is het in detail weten hoe water kristalliseert cruciaal in de technologie voor het behoud van voedsel, in de meteorologie en in de klimaatverandering. Naast ijs - dat wil zeggen gekristalliseerd water - zijn veel voedselproducten kristallijn, zoals zout en suiker, en bevatten veel andere producten kristallen, zoals ijs, boter en chocolade.

Lees meer...

 

Kristal en elektronica

Van een elektrische gitaar tot de axiale tomograaf in het ziekenhuis, van de personal computer tot de videoconsoles, alle huidige elektronische apparaten werken dankzij de eigenschappen van kristallen. U vindt halfgeleiderkristallen in chips; piëzo-elektrische kristallen in elektronische horloges, microfoons en luidsprekers; pyro-elektrische kristallen in thermografen en alarmsystemen; en vloeibare kristallen in de displays van mobiele telefoons en televisies.

Lees meer...

 

Biomineralisatie

De schelpen van levende wezens, zoals de schelp van deze nautilus, zijn zelfgemaakte constructies van microscopische kristallen. In tegenstelling tot minerale kristallen met hun kenmerkende rechte lijnen, hoekige vormen en platte gezichten, heeft het leven buitengewone stukken architectuur met doorlopende krommingen kunnen bouwen.

Lees meer...

 

Nanokristallografie

De kleur van een vlinder is niet te wijten aan enig pigment maar aan de interactie van zichtbaar licht met de microstructuren van de schubben van zijn vleugels. Deze microstructuren die het leven al miljoenen jaren creëert, zijn wat we vandaag de dag kennen als fotonische kristallen. Veel andere levende wezens kleuren hun lichaam, waardoor vergelijkbare structuren in staat zijn om zichtbaar licht te diffunderen en groenblauwe en iriserende kleuren uit te stralen. Dit zijn de zogenaamde structuurkleuren.

Lees meer...

 

Links en rechts

Sommige moleculen hebben de neiging om in twee verschillende vormen te bestaan: "rechts" of "links", verwant, net zoals onze handen, door middel van symmetrie, door een reflectie- of spiegelvlak. De kristallen van deze stoffen kunnen slechts één vorm hebben of een mix van beide.

Lees meer...

 

Cosmetica

Sinds de dagen van de Egyptenaren worden mineralen gebruikt voor cosmetica. De beroemde zwarte eyeliner "mesdemet" werd verkregen met behulp van loodsulfide en "Kohl" met behulp van galena met toegevoegde cerussiet, laurioniet en fosgeniet.

Lees meer...

 

Technologische juwelen

De diamant is een fascinerend materiaal, tot op zekere hoogte "de koning der kristallen". Het is niet alleen de duurste edelsteen en het hardste bekende materiaal, maar het maakt ook deel uit van een familie van kristallijne structuren die uitsluitend worden gevormd door koolstofatomen en met eigenschappen die net zo verbazingwekkend en waardevol zijn als de diamant zelf.

Lees meer..

 

Bouw je kristal

Kristallen worden intern gevormd door identieke eenheden van materie die periodiek in de ruimte worden geordend, zoals de atomen van ijzer (oranje) en zwavel (geel) in dit pyrietkristal.

Lees verder...

 

In het kristal

De beste manier om na te denken over hoe kristallen zijn en waarom ze de eigenschappen hebben die ze hebben, is om ze van binnenuit te verbeelden of, beter nog, om ze van binnenuit te zien zoals je dat in deze installatie kunt doen.

Lees verder...

 

Bouwsymmetrieën

Deze interactieve installatie biedt drie tafels met methacrylaatstukken voor het bouwen van tweedimensionale patronen die het mogelijk maken om te experimenteren met sleutelbegrippen van de kristallografie.

Lees verder...

 

Experimenteren met diffractie

Een interactieve diffractie installatie geeft u de kans om te experimenteren met het belangrijkste instrument van de kristallografie: diffractie. De twee beschikbare lasers en veertien diffractieroosters laten je toe om veel van de fundamentele concepten van diffractie te verkennen, even belangrijk voor de kristallografie als moeilijk te begrijpen - soms contra-intuïtief.

Lees meer..

 

Alles wat je wil weten over kristalglas vindt je op kristalglas.nl samen met een indrukwekkende collectie glaswerk zoals, vazen, karaffen, whiskysets, waterglazen, wijnglazen, en meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »