• Top klasse service
  • Snelle levering
  • U als klant staat voor ons altijd op nummer 1

Kristal: technologieën van vandaag en morgen

Kristallen zijn niet alleen onze "microscopen" voor het ontrafelen van de atoomstructuur van de materie, ze zijn ook alomtegenwoordig en spelen een fundamentele rol in ons dagelijks leven. Kristallografie heeft ons in staat gesteld de eigenschappen van kristallen te leren manipuleren en in ons voordeel te gebruiken, omdat dit voor een groot deel een van de pijlers is waarop wetenschap en technologie hebben bijgedragen aan de opbouw van de welvaartsstaat. Vandaag de dag zou onze wereld ondenkbaar zijn zonder de technologie die kristallen mogelijk maken en bieden. Om dit te bewijzen hoeven we alleen maar te kijken naar iets wat bijna iedereen bij zich draagt: een mobiele telefoon. En door het piëzo-elektrische effect van sommige kristallen kunnen we bijvoorbeeld apparaten als de sonar en echografieën bouwen.

 

 

Elk van de kleine chips die onze apparaten laten werken, bevat een kleine chip van halfgeleiderkristal met minuscule schakelingen die op nanometerschaal zijn geëtst en die bestaan uit enkele honderden tot enkele miljoenen elektronische componenten.

 


Het is heel goed mogelijk dat uw mobiel is uitgerust met een LCD-scherm. Het acroniem staat voor "Liquid Crystal Display" en de werking ervan is inderdaad gebaseerd op de lichtmodulatie-eigenschappen die vloeibare kristallen hebben omdat het om kristallen gaat. Een andere schermtechnologie is LED ("Light Emitting Diode"). In dit geval wordt het beeld gevormd door het licht dat door elke pixel wordt uitgezonden, wat een kleine diode van halfgeleiderkristal is. LED's zijn meer en meer aanwezig in het dagelijks leven, en niet alleen in televisieschermen en mobiele telefoons, maar ook in reclameborden en zelfs in de lampen in onze huizen.

 


Telefoons worden steeds vaker uitgerust met sensoren die ze "slimmer" maken. Ze zijn meestal uitgerust met kompassen, gyroscopen of versnellingsmeters die hen in staat stellen hun oriëntatie en bewegingen te kennen. Na verloop van tijd zullen andere sensoren (temperatuur, vochtigheid, druk...) worden ingebouwd. De technologie van de micro-elektromechanische systemen (MEMS) maakt het mogelijk om op een kristallijn substraat van mechanische, thermische, optische en vloeibare structuren, samen met de elektronica die nodig is voor de werking ervan, micro te produceren.

 

 


Alle digitale elektronische apparaten (inclusief de mobiele telefoon) gebruiken een of meer klokken om het tempo van de elektronische schakelingen in te stellen en hun werking te synchroniseren. Deze klok is typisch een resonantiecircuit gebaseerd op het piëzo-elektrische effect van een kwartskristal. In feite wordt de corresponderende elektronische component in de volksmond "kristal" genoemd en is hetzelfde als in polshorloges, computers, radio's en een bijna-eindigheid van andere elektronische apparaten. Hetzelfde fenomeen van piëzo-elektriciteit wordt ook gebruikt om andere apparaten te laten werken, zoals microfoons en telefoonluidsprekers, pickups voor muziekinstrumenten, sonar en medische echografieën.

 

 

Naast de elektronische en mechanische eigenschappen liggen ook andere eigenschappen van kristallen aan de basis van de huidige technologieën, zoals de laser of de componenten van niet-lineaire optiek die ons in staat stellen om lichtbundels te genereren of te manipuleren.

 

 


Zonne-energie gebruikt onder meer siliciumkristallen en de toekomst hangt voor een groot deel af van het vinden van de goedkoopste manier om samengestelde III-V-kristallen te produceren.

karaf, whiskykaraf, whiskey karaf, kristallen karaf, wijnkaraffen, wijnkaraf, kristal karaf, decanteer karaf, whiskey karaf kristal, kristal karaf, glazen karaf, karaf graveren, champagneglazen, whisky glazen, whiskey glazen.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »