• Nr1 in Whisky Sets
  • 14 dagen bedenktijd
  • Ook achteraf betalen

Populaire bierglazen

Welk bierglas?

Om ten volle van een biertje te kunnen genieten, is het belangrijk om het bier uit het juiste glas te drinken. U zult misschien verbaasd zijn, maar het glas heeft een grote invloed op de geur en smaak van uw bier. Maar welk glas hoort bij welk bier?

Bierdrinkers zijn al geruime tijd op zoek naar de beste vorm, juiste grootte en ideale materiaal om bier uit te drinken. Zo probeerde men bekers van hout, zandsteen, aardewerk, blik - noem maar op - tot uiteindelijk de kunst van het glasblazen werd ontdekt.

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten bierglazen die zich onderscheiden door hun vorm en die elk goed passen bij een bepaalde soort bier. Laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte bierglazen.

 

  1. de Tulp

Een tulpglas is een van de meest veelzijdige glazen, vaak gebruikt bij het drinken van een Duvel of een La Chouffe. Deze vorm behoudt de aroma's goed en biedt ruimte voor een grote kop, wat typisch is voor een Duvel. Veel bierstijlen kunnen in een tulp gegoten worden, vooral Belgische bieren. Lagerbieren, pilsbieren, tarwebier en weizen zijn de weinige uitzonderingen die niet zo goed gaan.

  1. het Fluitje

Een fluitje is een typisch Nederlands glas. Het is een langwerpig, recht en smal glas dat de schuimkraag langer vasthoudt en het bier beschermt tegen zuurstof. In theorie wordt de oxidatie dan tegengegaan, maar in de praktijk zijn deze kleine glaasjes (20cl) leeg voordat zuurstof echt een rol gaat spelen in het bier. Dit glas is perfect voor een Pilsner of een Lager, zoals De Leckere Pilsener of Birra Ichnusa.

 

 

  1. het Vaasje

Wanneer u een pilsje bestelt bij in een kroeg in Nederland, is de kans groot dat u een "vaasje" krijgt. Het vaasje is een taps toelopend glas dat iets makkelijker vast te houden is dan een fluitje.
Het is ook iets groter en lijkt bijna op een cocktailshaker.

 

 

  1. de Pint

Het meest populaire bierglas in het Verenigd Koninkrijk is de pint. Dit glas wordt typisch gebruikt voor Engels en Amerikaans bier, IPA's, Stouts en Porters. De vorm van het glas maakt het gemakkelijker om het vast te houden en zorgt ervoor dat het niet door je hand glipt als gevolg van condensatie aan de buitenkant. Het drinken van Engelse klassiekers uit een pint maakt de ervaring compleet: probeer Samuel Smith's Oatmeal Stout of Fuller's London Pride. In België is dit niet te verwarren met hun versie van een "pint", wat een pils is, zoals bijvoorbeeld een Pax Pils. Dit glas ziet er totaal anders uit, het is een soort van smal vaasje met een geribbelde bodem.

 

 

  1. AnDer glas

Bierliefhebbers hebben er waarschijnlijk al van gehoord, of hebben er misschien thuis wel een. Dit glas werd ontwikkeld door biersommelier André Köppen en bieradviseur Derek Walsh, die het hun namen gaven.

 

 

Het is het perfecte glas voor bierproeverijen. De aroma's blijven bewaard in de ronde vorm van het glas en de smalle top. De bodem heeft kleine ribbels, waardoor het bier een goede schuimkraag krijgt. Deze ribbels worden ook wel mousseerpunten genoemd. Wilt u het volledige effect krijgen? Probeer dan eerst een Oedipus Gaia IPA uit een vaasje, en dan uit een AnDer-glas en ervaar zelf het verschil.

 

  1. het Bekerglas

Typische Belgische bieren, zoals tripels, dubbels, blondines of abdij- en trappistenbieren worden vaak in een kelk geserveerd. Door de ronde en open vorm van het glas komen de aroma's van deze geurende bieren meer vrij. De optionele gravure op de bodem van het glas zorgt voor een mooie en stabielere kop. Sommige kelkglazen hebben extra gravures in de steel, zodat u het glas daar kunt vasthouden. Door het glas op de steel vast te houden, blijft het bier langer op de juiste temperatuur. Probeer een typisch Belgisch bier zoals een Westmalle Dubbel, Chimay Wit (dit is een tripel) of St. Bernardus Abt in dit glas.

 

 

  1. het Weizen glas

Het Weizen glas is uitermate geschikt voor Duitse Weizenbieren, zoals Ayinger Urweisse of Hoppebrau Weissbier. Het is een vrij smal, hoog glas van 50 centiliter. De beste - of eigenlijk de enige - manier om dit bier te schenken is door het glas onder een hoek van ongeveer 45 graden te houden en langzaam te schenken tot de fles bijna leeg is. Laat de laatste 10-15% van de inhoud in de fles zitten. Giet het dan langzaam uit, wees voorzichtig, want Weizenbier schuimt veel meer dan de gemiddelde pils. Schud daarna de fles een paar keer en vul het glas met het resterende bier. Door te schudden, laat je het laatste beetje gist in de fles vrij, en als je dit toevoegt, zie je een wolkje in het glas. Deze zal zich langzaam verspreiden door het lange glas en de perfecte Weizen met zijn natuurlijke troebelheid is klaar om te drinken!

 

 

  1. het TEKU glas

Dit Italiaanse glas lijkt een beetje op een wijnglas en wordt beschouwd als de beste allrounder. Het werd mede ontwikkeld door Teo Musso, oprichter en meester-brouwer van de Italiaanse brouwerij Baladin. Het glas is aan de onderkant breed, maar versmalt naar boven toe. Dit helpt om de geuren van het bier perfect vast te leggen, wat natuurlijk cruciaal is voor de smaak. Wat het proeven betreft, verslaat eigenlijk alleen het AnDer-glas de TEKU, maar door de grotere opening biedt het TEKU-glas een iets aangenamere ervaring.

 

 

Als allrounder zijn er maar weinig bierstijlen die niet geschikt zijn voor dit glas: pils en lagers zijn de enigen. Geurige bieren doen het heel goed, bijvoorbeeld Het Uiltje Dr. Raptor. Bier uit Baladin is natuurlijk ook de moeite waard om in een TEKU te proeven, dus probeer bijvoorbeeld Leon en Nazionale.

 

  1. de Pul/ Oktoberfest / Massaglas

Dit zijn de grootste en dikste bierglazen op de lijst. Ze worden met name gebruikt op het Oktoberfest in Duitsland, en zijn dik gemaakt om het bier koel te houden. Een bijkomend voordeel is dat de glazen niet breken als je met te veel kracht 'proost'! De bieren die het best smaken van dit glas zijn Duitse Lagers, Belgische witte bieren, en eventuele Oktoberfest-bieren of Märzen, zoals Paulaner Oktoberfest of Camba Märzen.

 

 

  1. de Snuiver / het glas van de ballon

Dit glas is vergelijkbaar met de glazen die je zou gebruiken voor gin/ tonic maar dan kleiner. Ze zijn perfect voor sterke bieren: Eisbock; gerst; Imperial Stout en vatengerijpte bieren. Net als bij het AnDer-glas houdt de vorm de aroma's mooi vast. Probeer bijvoorbeeld De Molen Bommen & Granaten of Kompaan Bloedbroeder en proef het verschil.

 

 

  1. Stange glas

Tot slot zijn dit glazen die gebruikt worden voor Kölsch - het lichte bier dat afkomstig is uit Keulen in Duitsland. Ook Alt, amber tot bruin bier uit Düsseldorf smaakt in een Stange verbazingwekkend. Het zijn smalle, langwerpige, rechte glazen van 20 cl. Ze houden de schuimkraag lang genoeg vast en beschermen het bier tegen zuurstof, net als een Nederlands "fluitje". Ze hebben hetzelfde doel: voordat het bier oxideert, is je glas leeg en staat er al een nieuw glas op je te wachten. Als je niet direct naar een biertuin in Keulen of Düsseldorf kunt komen, probeer het dan zelf eens met Noordt Herrie (Kölsch) of Superfreunde Old School Ale (Alt).

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »