• Nr1 in Whisky Sets
  • 14 dagen bedenktijd
  • Ook achteraf betalen

De geschiedenis van Bohemia kristalglas

Kristalglas uit Bohemen

 

De productie van kristalglas in de regio Bohemen is al sinds mensenheugenis een feit. Sinds de tijd van de Kelten, tweeduizend jaar geleden, aan het begin van de christelijke kalender, hebben historische vondsten de verwerking van glas in dit gebied aangetoond, hoewel de eerste schriftelijke vaststellingen en bewijzen uit de jaren '60 tot de tiende eeuw dateren.

De eerste industriële productie van glas door glasfabrieken in de Bohemen regio gaat terug tot het begin van de 13e en 14e eeuw, toen de eerste glasfabrieken werden opgericht. Deze werden gebouwd in de grensgebieden van het ongerepte Erts, Jizera, het Lausitzgebergte, het Reuzengebergte, de bossen en Moravië.

Het oudste Boheemse glas, midden 14e eeuw, toont bekers en kerkramen (later verrijkt met schilderijen), van bijna transparant soda-calcium glas. Onder andere gemaakt voor de Romeinse keizer en de Tsjechische koning Karel IV, die grotesk de ramen van de Praagse Burcht liet vervaardigen.

In de 16e eeuw produceerden, volgens historische bronnen 34 Bohemen glas, maar het is waarschijnlijk dat er veel meer fabrieken waren.

Bohemenglas wordt populairder dan Venetiaans glas

De beroemde tijd van de bekende Bohemen fabrieken bloeide voort in de volgende periode.  Keizer Rudolf II liet zijn adellijke keukens en kerken, in en buiten Bohemen, met prachtige producten van de Boheemse glasblazerijen vullen. Het Bohemen kristalglas werd wereldwijd steeds populairder en overtrof het voorheen gewaardeerde Venetiaanse kristalglas, dat opzij werd geschoven. En vervolgens versloeg het ook het Engelse glas in populariteit, vooral door de productie van kristalglas met unieke kleurvariaties en slijpsels. Bohemen kristal werd een symbool van kwaliteit en creativiteit, wat in korte tijd resulteerde in een wereldwijd fenomeen.

 

Grand-Prix

In 1900 waren de glasmakers uit Bohemen sterk vertegenwoordigd op de wereldtentoonstelling in Parijs, waar de glasfabriek van Klostermühle de hoogste onderscheiding kreeg - de Grand Prix. Indrukwekkende onderscheidingen werden ook behaald met producten van de Harrachov-glasfabriek in de Nieuwe Wereld en de Moser-glasfabriek in Karlovy Vary.

 

Glasscholen

De in 1856 opgerichte professionele glasscholen in Kamenický Šenov en Novy Bor voegden in 1920 een Tsjechische glasschool toe in Zelezny Brod en waren verantwoordelijk voor de opkomst van andere belangrijke kunstcentra voor de ontwikkeling en productie van decoratief en gebruiksglas in Bohemen.

De in 1856 opgerichte professionele glasscholen in Kamenický Šenov en Novy Bor voegden in 1920 een Tsjechische glasschool toe in Zelezny Brod en waren verantwoordelijk voor de opkomst van andere belangrijke kunstcentra voor de ontwikkeling en productie van decoratief en gebruiksglas in Bohemen.

Kroonluchters van Kamenický Šenov schitterden in operationele interieurs van gebouwen in Rome, Milaan, Brussel en in luxe hotels in de Verenigde Staten.

 

Industrieel serviesgoed en handgemaakte ornamenten

In de 20e eeuw breidde de industrie de geautomatiseerde productie van serviesgoed grotendeels uit met behulp van de technologie van het derde millennium, maar de traditionele, met de hand gemaakte productie bleef bestaan.

De productie van kristalglas in Tsjechië heeft een zeer lange traditie en staat vandaag de dag bekend als de beste ter wereld.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »